Wat is het verschil tussen Bitcoin en Ehtereum?

Als de twee meest bekende blockchains en cryptocurrencies, vergelijken veel mensen Ethereum en Bitcoin vaak rechtstreeks met elkaar. In werkelijkheid zijn Bitcoin en Ethereum ontworpen om verschillende doelen te bereiken en kunnen ze in veel opzichten worden beschouwd als complementaire krachten. Bitcoin is een peer-to-peer digitaal geldnetwerk, dat transacties mogelijk maakt zonder dat er een centrale autoriteit nodig is. Ethereum, vaak de ‘wereldcomputer’ genoemd, herhaalt de technologie van Bitcoin en introduceert slimme contracten, die de creatie van gedecentraliseerde applicaties (dApps) mogelijk maken die een breed scala aan crowdfundingplatforms, financiële instrumenten, digitale games en verzamelobjecten en gedecentraliseerde marktplaatsen omvatten.

Verschillen tussen Bitcoin en Ethereum

Bitcoin en Ethereum zijn de twee meest bekende blockchain-protocollen, en hun respectievelijke cryptocurrencies, BTC en ETH, zijn een integraal onderdeel van de snelgroeiende wereld van digitale activa. Terwijl de concurrentie tussen hun respectievelijke gemeenschappen blijft bestaan, vervullen Bitcoin en Ethereum verschillende rollen binnen het blockchain-ecosysteem. Bitcoin, gelanceerd in 2009, is het originele blockchain-protocol en is ontworpen om te dienen als een peer-to-peer digitaal geldsysteem waarmee transacties kunnen worden gestart, verwerkt en geverifieerd zonder tussenpersonen van derden. Bitcoin is echter niet erg geschikt voor het hosten van applicaties.

Ethereum werd gelanceerd in 2014 en werd gecreëerd om mensen wereldwijd te verbinden met een systeem van slimme, zelf-uitvoerende contracten. Slimme contracten vergemakkelijken de creatie van gedecentraliseerde applicaties (dApps), die qua functie variëren en allemaal bovenop het Ethereum-netwerk werken met behulp van gedeelde standaarden voor interoperabiliteit. Terwijl zowel Bitcoin als Ethereum momenteel een Proof-of-Work (PoW) algortime gebruiken, introduceert Ethereum het concept van slimme contracten, dit zijn automatisch zelf-uitvoerende overeenkomsten die worden gebruikt bij het maken van dApps.

Gebruiksscenario’s voor crypto currencies

Bitcoin en Ethereum hebben native cryptocurrencies die verschillende doelen dienen. Bitcoin (BTC) is een alternatief voor fiatgeld en fungeert als ruilmiddel voor betalingen en als opslagplaats voor sparen of speculeren. Aan de andere kant, terwijl het Ethereum-netwerk de overdracht van waarde in ETH van de ene partij naar de andere ondersteunt, wordt ETH zelf ook gebruikt voor de werking van slimme contracten – computerprogramma’s die bepaalde acties uitvoeren wanneer aan specifieke voorwaarden wordt voldaan – en die dApps mogelijk maken. Deze dApps hebben ook vaak hun eigen native tokens die kunnen worden gebruikt bij hun functioneren, governance en waardebeoordeling of -creatie.

Consensusmechanismen

Momenteel gebruiken zowel Bitcoin als Ethereum een ​​Proof-of-Work-consensusalgoritme, waarbij een gedecentraliseerd wereldwijd netwerk van computerhardware cryptografie gebruikt om netwerkgegevens te bevestigen en nieuwe valuta te genereren. De ontwikkelaars van Ethereum werken momenteel echter aan het omschakelen van het netwerk naar een Proof-of-Stake (PoS) consensusalgoritme, dat erop vertrouwt dat gebruikers tokens inzetten als onderpand om blokken te verifiëren en te creëren. Deze langverwachte upgrade heet Ethereum 2.0 en omvat ook de implementatie van shard-ketens, die de blockchain in kleinere stukken verdelen om on-chain-operaties te stroomlijnen.

De consensusmechanismen van Bitcoin en Ethereum zullen naar verwachting steeds meer uiteen gaan lopen. Hoewel het Bitcoin-protocol sinds de oprichting grotendeels ongewijzigd is gebleven, is Ethereum dynamischer gebleken en ondergaat het ontwikkelingen die erop gericht zijn de efficiëntie van het netwerk in de toekomst aanzienlijk te verhogen.

Snelheid: terwijl de blokken van Bitcoin ongeveer elke 10 minuten worden geverifieerd en gemaakt, duurt hetzelfde proces 10 tot 20 seconden op het Ethereum-netwerk. Deze verhoogde doorvoer stelt Ethereum in staat om on-chain transacties sneller af te handelen dan Bitcoin – wat essentieel is gezien het ecosysteem van dApps die het Ethereum-netwerk gebruiken om een ​​enorm scala aan diverse functionaliteiten te ondersteunen.

Tokenvoorraad: Bitcoin heeft een harde limiet van 21 miljoen munten die ooit zullen worden gecreëerd. Bij elk succesvol gedolven blok wordt nieuwe BTC geslagen. Na elke 210.000 blokken wordt het totale aantal BTC dat miners worden beloond voor het succesvol minen van een blok (een blokbeloning genoemd) gehalveerd in wat bekend staat als een halvering. In de loop van de tijd is dit een effectief deflatoir monetair beleid gebleken. Toen het Bitcoin-netwerk bijvoorbeeld voor het eerst werd gelanceerd in 2009, was één blokbeloning gelijk aan 50 BTC. Vanaf de halving in mei 2020 zijn de blokbeloningen van Bitcoin teruggebracht tot 6,25 BTC. Daarentegen heeft Ethereum momenteel geen harde limiet voor het totale aanbod van ETH, wat een zorg kan zijn voor sommige speculanten die crypto-investeringen waarderen die worden beheerst door een deflatoir monetair systeem. Een aantal voorgestelde updates, zoals EIP-1559, bieden echter ingebouwde deflatoire mechanismen die dit probleem in de toekomst kunnen oplossen.

Accountbeheer: wanneer een transactie plaatsvindt op het Bitcoin-netwerk, maakt het protocol gebruik van een methode die afhankelijk is van niet-uitgegeven transactie-outputs (UTXO’s). UXTO’s zijn de hoeveelheid cryptocurrency die overblijft nadat een transactie is uitgevoerd – vergelijkbaar met het wisselgeld dat u terugkrijgt nadat u contant geld aan een handelaar hebt gegeven. Ethereum gebruikt een accountmodel dat rekeningen debiteert en crediteert, afhankelijk van hoeveel ETH precies wordt verhandeld. Als gevolg hiervan bespaart het accountmodel van Ethereum rekeninspanningen omdat het verschillende stappen van het UTXO-model elimineert, en het is aantoonbaar intuïtiever en gebruiksvriendelijker.

Waar lijken Bitcoin en Ethereum op elkaar?

Ondanks de bovengenoemde verschillen zijn Bitcoin en Ethereum beide geboren uit een gezamenlijk streven om economieën, industrieën en waardesystemen over de hele wereld te decentraliseren. Beide platforms zijn ontworpen om deze problemen op verschillende, maar even belangrijke manieren aan te pakken. De kernwaardepropositie van Bitcoin is eenvoudig: een gedecentraliseerd, peer-to-peer betalingsnetwerk dat nu is geëvolueerd naar een universele waardeopslag die wordt ondersteund door zijn wiskundig aantoonbare schaarste, in plaats van voorgeschreven door een nationale overheid of een andere gecentraliseerde autoriteit. En het doel van Ethereum om een ​​gedecentraliseerde, censuurbestendige wereldcomputer te worden, vertegenwoordigt de wens om wereldwijde systemen opnieuw te regelen, weg van digitale hegemonieën, externe regelgevende instanties en gecentraliseerde internetserviceproviders.

Met de opkomst en groeiende populariteit van gedecentraliseerde financiën (DeFi), hebben blockchain-ontwikkelaars manieren gevonden om de veerkracht en waarde van Bitcoin te integreren in het evoluerende ecosysteem van Ethereum via door Bitcoin ondersteunde ERC-20-tokens zoals wBTC en tBTC. Hoewel elk groot blockchain-project een behoorlijk aantal maximalisten heeft die blockchain-ontwikkeling als een nulsomspel beschouwen, hebben veel van de meest succesvolle projecten aangetoond dat ze niet alleen onmiskenbare waarde bieden aan eindgebruikers, maar ook manieren vinden om samen te werken op een manier die is voor beide partijen voordelig en duurzaam op de lange termijn. Gezien hun buitensporige bekendheid en gevestigde, maar toch onderscheidende functionaliteit, zijn Bitcoin en Ethereum goed gepositioneerd om blijvende waarde te bieden bij het faciliteren van een gezond, volwassen en divers crypto-ecosysteem.

Bitcoin en Ethereum kopen met iDeal


Als u zich via ons aanmeldt, hoeft u in de eerste week over de eerste €1000 geen handelskosten te betalen!


Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *