Crypto bij je belastingaangifte

Ben je al een tijd aan het beleggen in crypto dan is het van groot belang om te weten hoe dit werkt wanneer je de belastingaangifte moet invullen. Zo voorkom je eventuele hoge rekeningen waar je niet op zit te wachten. Als je je bezighoudt met crypto zijn er een aantal punten waar je rekening moet houden in combinatie met de belastingdienst. In dit artikel lees je er alles over.

De belastingdienst gaat controleren op het bezit van crypto

Op dit moment kan de belastingdienst niet zien of je in bezit bent van crypto. Je bent zelf verantwoordelijk voor het invullen van deze gegevens tijdens de belastingaangifte. Door de sterk veranderde regels gaat dit binnenkort echter veranderen. Alle gegevens met betrekking tot het bezit van crypto zal in de toekomst worden doorgegeven aan de belastingdienst waardoor deze gegevens meteen te zien zijn in de vooraf ingevulde belastingaangifte.

Crypto in box 1 of box 3?

In de meeste gevallen moet je investeringen in crypto vermelden in box 3, de vermogensheffing. Voor het afgelopen jaar is het belastingvrije vermogen € 50.000 euro en als je een fiscale partner hebt is dit € 100.000. Op het moment dat het vermogen hoger is als de zojuist genoemde bedragen zul je dit moet aangeven in de belastingaangifte. Wanneer je je bezig houdt met het minen van coins zijn de regels anders. Je zult dan crypto beleggingen moeten vermelden in box 1. Dat betekent ook dat je er meer belasting over moet betalen.

Mijn kind investeert in crypto, wat nu?

Het kan zijn dat je kind(eren) investeren in crypto terwijl zij minderjarig zijn. In dat geval is het zo de crypto bezittingen zal worden opgeteld bij jouw vermogen en dat van je eventuele fiscale partner. Dit zou eventueel gevolgen kunnen hebben, bijvoorbeeld doordat je hierdoor boven het belastingvrije vermogen komt. Zorg er daarom voor dat je hier altijd rekening mee houdt.

Het niet opgeven van crypto kan leiden tot een boete

Het is belangrijk dat je je crypto vermogen altijd opgeeft tijdens de belastingaangifte. Wanneer je dit doet niet kan dit leiden tot een boete die zeer hoog is. In ernstige gevallen kan er zelfs een strafrechtelijke vervolging plaatsvinden. De belastingdienst noemt het niet aangeven van het vermogen in crypto, verhuld vermogen. Het gebeurd steeds vaker dat de belastingdienst informatie krijgt van platformen waarop jij in crypto handelt. Wees daarom eerlijk en voorkom een bekeuring.

De waarde varieert continu, wat moet ik invullen?

Iedere crypto handelaar weet natuurlijk dat de waarde van het vermogen continu varieert. Het is daarom vaak onduidelijk welke waarde je moet invullen op het moment dat je de belastingaangifte gaat doen. Er is ook geen geschreven regel voor. Je kunt het beste de waarde invullen die vermeld is op de eerste dag van het nieuwe jaar. Zorg dat je ieder jaar dezelfde dag maar ook tijdstip gebruikt.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *