Wat is Shiba-Inu?

Shiba Inu (SHIB) is een gedecentraliseerde cryptocurrency gecreëerd in augustus 2020 door een anonieme persoon of groep die bekend staat als “Ryoshi”. SHIB is vernoemd naar de Shiba Inu, een Japans hondenras afkomstig uit de Chūbu-regio, hetzelfde ras dat wordt afgebeeld in het symbool van Dogecoin, zelf oorspronkelijk een satirische cryptocurrency gebaseerd op de Doge-meme. Shiba Inu is gekarakteriseerd als een “meme-coin” en door sommigen zelfs als een pump- en dumpschema. Er zijn ook zorgen geweest over de concentratie van de munt met een enkele “walvis”-portemonnee die miljarden dollars van het token beheert, en waanzinnige aankopen door retailbeleggers gemotiveerd door angst om the next big thing te missen (de bekende FOMO). Shiba Inu is ondertussen een van de meeste bekende ‘alt-coins’ geworden en is daardoor ook in oktober 2021 meer dan vertienvoudigd in waarde.

Maar wat is er zo speciaal aan deze munt? Hoe is deze alt-coin zo ver gekomen? Graag leggen we dat in dit artikel aan je uit.

Shiba Inu werd als een grap gelanceerd als directe concurrent van Dogecoin. Zowel Shiba Inu als Dogecoin vallen onder de categorie van meme-coins. De meme-coin is afkomstig van een meme uit 2013 met de gelijknamige Japanse rashond. Wat begon als een community-gedreven token dat een meme vertegenwoordigt, groeide uit tot een cryptoproject van meerdere miljarden dollars.

Shiba Inu is een token, geen munt

Wat een token van een munt onderscheidt, is dat munten hun eigen blockchains hebben, terwijl tokens bovenop bestaande blockchains worden gemaakt. In het geval van Shiba Inu heeft het geen eigen blockchain. In plaats daarvan is het een token gebouwd op de Ethereum-blockchain. Populaire cryptocurrencies zoals DOGE en BTC hebben hun eigen blockchains en worden daarom munten genoemd.

Dogecoin-moordenaar?

De officiële website van Shiba Inu vermeldde SHIB lange tijd als een Dogecoin-moordenaar. Shiba Inu gebruikt, samen met Floki Inu, Doge Dash en Dogelon Mars, dezelfde branding met het hondenthema als Dogecoin, maar Shib is tot nu toe de enige die Dogecoin uitdaagt.

Sinds de oprichting heeft Shiba Inu zijn concurrent, Dogecoin, op de hielen gezeten. Omdat Dogecoin vergelijkbaar is met Bitcoin, is het nog steeds beperkt in on-chain-functies zoals slimme contracten. SHIB is een op Ethereum gebaseerd token met slimme contractmogelijkheden, waardoor het een Dogecoin-concurrent/moordenaar is.

Anonieme oprichter

De wereld weet nog steeds niet wie Satoshi Nakamoto is, behalve dat hij de maker van Bitcoin is. Dus, net als Bitcoin, werd Shiba Inu anoniem gemaakt onder het pseudoniem Ryoshi. Evenzo kent de wereld het brein achter dit ecosysteem niet. Voor zover we weten, kan Ryoshi een individu of een groep zijn.

Multi-token ecosysteem

Het ecosysteem van Shiba Inu bestaat uit drie tokens: Shiba Inu (SHIB), Leash (LEASH) en Bone (BONE). Het SHIB-token is het meest prominente onderdeel van het Shiba Inu-ecosysteem. Shiba Inu ondersteunt slimme contracten, waardoor gebruikers ze kunnen uitlenen en inzetten, en een passief inkomen verdienen in de vorm van terugkerende vergoedingen.


Zelf handelen in Shiba Inu? Dat kan bij Bitvavo, gemakkelijk met iDeal. Als u zich via ons aanmeldt, hoeft u in de eerste week over de eerste €1000 geen handelskosten te betalen!


Elon Musk

Als een cryptocurrency de steun heeft van Elon Musk, is het alsof je het gecertificeerde blauwe vinkje krijgt op Twitter. Elon Musk en zijn tweets hebben een enorm potentieel om een cryptocurrency te maken of te breken. Shiba Inu staat gelukkig op de positieve tweets van Elon Musk. Hij twitterde zelfs over het krijgen van een Shiba Inu-hond, die de eerste grote duw gaf aan het SHIB-token, waardoor het bijna 300% hoger steeg in waarde.

Utility-gedreven ecosysteem

Ondanks de populaire overtuiging dat een meme-munt als SHIB uitsluitend wordt aangedreven door hype en sentiment, ondersteunt het ecosysteem een aantal nuttige hulpprogramma’s, waaronder NFT’s en een Defi-platform in ShibaSwap. De missie van ShibaSwap is om een veilige omgeving te bieden voor cryptocurrency-handel en tegelijkertijd gedecentraliseerd te blijven.

Uitdagingen

Investeren in cryptocurrencies is riskant vanwege de volatiele aard van de markt en ook het gebrek aan regulering. En altcoins of meme-munten vormen een extra uitdaging. Zelfs beurzen die meme-munten vermelden, vermelden ze met een vleugje voorzichtigheid. Dit brengt met zich mee dat Shiba Inu, ondanks de nuttige use-cases, het totale aanbod van bijna 550 biljoen en een marktkapitalisatie van ruim boven $ 19 miljard, een speculatief crypto-activum blijft, zij het met een deflatie.

De Vitalik-verbinding

Nou, hier is een interessant verhaal. De maker van Shiba Inu, Ryoshi, stuurde 50% van Shiba Token naar Ethereum-medeoprichter Vitalik Buterin.

We weten niet zeker of het voor bewaring of als marketingwake is verzonden. Buterin schonk de cumulatieve waarde van meer dan 50 biljoen Shiba Inu-munten aan een COVID-19-hulpfonds in India. Kort daarna “verbrandde” Buterin – of verwijderde het permanent uit de circulatie, 90% van de resterende voorraad door het naar een ontoegankelijke portemonnee te sturen.

Conclusie

Met het jaar dat Shiba Inu in 2021 had, kunnen we doorgaan over de technische en use-case-specifieke aspecten van dit token. Maar als u in gedachten houdt dat Shiba Inu relatief nieuw is, zijn dit de tien tips waarvan u op de hoogte moet zijn om risico’s, beloningen en al het andere van belang te begrijpen.

Als u overweegt te investeren in Shiba Inu (SHIB), raden we u aan veel onderzoek te doen. Dit advies geldt voor alle munten, tokens of andere crypto-activa – ga voorzichtig te werk en doe goed onderzoek. Voor Shib is het nog steeds een vluchtig crypto-actief en vereist een goed begrip van de meme-munten, risicoanalyse en andere aanwijzingen om verder te gaan.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *