Blockchain in de echte wereld

Om te zien hoe banken verschillen van blockchains, kun je het best het huidige banksysteem vergelijken met de implementatie van de Bitcoin-blockchain. Hoe wordt blockchain gebruikt? Zoals we allemaal weten, slaan blokken van de Bitcoin-blockchain gegevens op over valutatransacties. Maar het blijkt dat blockchain ook een betrouwbare manier is om gegevens over andere soorten transacties op te slaan. Enkele van de bedrijven die blockchain hebben geïntegreerd, zijn onder andere Unilever, Walmart, Kroger en nog veel meer. Sommige bedrijven hebben een foodtrust blockchain gecreëerd om de hele reis van voedselproducten van begin tot eind door de bedrijfsketen naar hun locaties te volgen.

Waarom zouden bedrijven de blockchain gebruiken?

De voedingsindustrie heeft te maken gehad met talrijke uitbraken van coli, salmonella en listeria, evenals de onbedoelde introductie van gevaarlijke stoffen in voedsel. In het verleden kostte het weken om de bron van deze uitbraken te vinden of wat de ziekte veroorzaakte door wat mensen aten. Het gebruik van blockchain geeft merken de mogelijkheid om de reis van een voedingsproduct te volgen vanaf de oorsprong, via elke stop die het maakt, en uiteindelijk tot aan de levering.

Als een levensmiddel besmet blijkt te zijn, kan het van elke stop tot aan de oorsprong terug worden getraceerd. Bovendien kunnen deze bedrijven nu alles zien waaraan ze zijn blootgesteld, waardoor problemen veel eerder kunnen worden geïdentificeerd en mogelijk levens kunnen worden gered. Dit is een voorbeeld van blockchain in actie, maar er zijn andere manieren om blockchain te implementeren.

Blockchain gebruik in banking en finance

Misschien zou geen enkele sector meer kunnen profiteren van de integratie van blockchain in zijn bedrijfsvoering dan het bankwezen. Financiële instellingen werken alleen tijdens kantooruren, vijf dagen per week. Dit betekent dat als u op vrijdag om 18.00 uur probeert een storting te doen, u mogelijk tot maandagochtend moet wachten voordat het geld op uw rekening verschijnt. Zelfs als u tijdens kantooruren stort kan het nog een tot drie dagen duren voordat de transactie is geverifieerd vanwege het grote aantal transacties dat banken moeten goedkeuren. Blockchain slaapt daarentegen nooit. Door blockchain in banken te integreren, kunnen consumenten hun transacties binnen 10 minuten verwerken, in feite de tijd die nodig is om een ​​blok aan de blockchain toe te voegen, ongeacht feestdagen of tijd van de dag, dag of week.

Met blockchain hebben banken ook de mogelijkheid om op een snellere en veiligere manier geld tussen instellingen uit te wisselen. Bij aandelenhandel kan clearing en afwikkeling bijvoorbeeld tot drie dagen duren (of langer, indien internationaal verhandeld), wat betekent dat geld en aandelen voor die periode worden bevroren. Gezien de omvang van de betrokken fondsen, kan zelfs een paar dagen geldtransport voor banken aanzienlijke kosten en risico’s met zich meebrengen

Blockchain vormt de basis van cryptocurrencies zoals Bitcoin. De euro wordt gecontroleerd door centrale banken in Europa, de Chinese yuan door de Chinese centrale bank en de Amerikaanse dollar wordt gecontroleerd door de Federal Reserve. In dit systeem van centrale autoriteit zijn de gegevens en valuta van gebruikers technisch beperkt tot de wil van hun bank of overheid. Als de bank van een gebruiker wordt gehackt, lopen de persoonlijke gegevens van de klant gevaar. Als de bank van een klant failliet gaat of in een land met een onstabiele overheid woont, kan de waarde van hun valuta op het spel staan.

In 2008 werd een aantal slecht gefinancierde banken al gedeeltelijk gered met belastinggeld. Dit zijn de zorgen waarmee Bitcoin voor het eerst werd ontworpen en ontwikkeld. Door zijn activiteiten uit te breiden over een netwerk van computers stelt blockchain Bitcoin en andere cryptocurrencies in staat om te werken zonder een centrale autoriteit. Dit minimaliseert niet alleen het risico, maar elimineert ook een groot deel van de verwerkings- en transactiekosten. Het kan mensen in landen met instabiele valuta of financiële infrastructuren ook een stabielere valuta bieden met meer toepassingen en een breder netwerk van mensen en organisaties om zaken mee te doen, zowel nationaal als internationaal.

Het gebruik van crypto wallets voor spaarrekeningen of als betaalmiddel is vooral populair bij mensen zonder staatsidentificatie. Sommige landen kunnen worden verwoest door oorlog of hebben regeringen zonder echte infrastructuur om identificerende informatie te verstrekken. Burgers van deze landen hebben mogelijk geen toegang meer tot spaar- of effectenrekeningen en hebben daarom geen manier om veilig hun activa op te slaan.


Als u zich via ons aanmeldt, hoeft u in de eerste week over de eerst €1000 geen handelskosten te betalen!


Crypto wallets

Een portemonnee voor het opslaan van Bitcoin en andere cryptocurrencies wordt een wallet genoemd. De meest populaire crypto wallets zijn hot storage wallets of cold storage wallets. Hot wallets kunnen worden verbonden met internet, terwijl cold wallets worden gebruikt om grote hoeveelheden geld van internet te bewaren. Enkele van de beste crypto-wallets zijn Trezor, Ledger en CoolBitX. Enkele van de beste crypto-wallets zijn Exodus, Electrum en Mycelium.

Illegale activiteit en Silk Road

Hoewel hoge privacy op een blockchain-netwerk gebruikers beschermt tegen aanvallen en de privacy beschermt, maakt het ook illegale en commerciële activiteiten op de blockchain mogelijk. Het meest aangehaalde voorbeeld van het gebruik van blockchain voor illegale transacties is waarschijnlijk Silk Road, een online marktplaats op het Deep Web/Dark Web die actief was van februari 2011 tot oktober 2013, voordat het werd stilgelegd door de FBI. De site stelt gebruikers in staat om door de site te bladeren zonder te worden gevolgd, dit door de Tor-browser en om illegale aankopen te doen met Bitcoin of andere cryptocurrencies.

Wetgeving

Veel spelers in de crypto-ruimte hebben ook hun bezorgdheid geuit over overheidsvoorschriften met betrekking tot cryptocurrencies. Hoewel het steeds moeilijker en bijna onmogelijk zal worden om iets als Bitcoin te creëren naarmate het gedecentraliseerde netwerk zich uitbreidt, zouden overheden het theoretisch mogelijk kunnen maken om cryptocurrency te bezitten of eraan deel te nemen. In de loop van de tijd zijn deze zorgen afgenomen naarmate grote bedrijven zoals PayPal het eigendom en het gebruik van cryptocurrencies op hun platforms beginnen toe te staan.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *