Zijn er ook risico’s verbonden aan Bitcoin?

Aangezien er natuurlijk ook zekere risico’s zitten aan het handelen in Bitcoin proberen we die in deze pagina op een rijtje te zetten zodat je hier rekening mee kan houden als je op Bitvavo gaat handelen met Bitcoins of andere Altcoins.

Risico’s verbonden aan beleggen in Bitcoin

Hoewel Bitcoin nooit bedoeld was als een reguliere aandelen investering (er werden ook geen aandelen uitgegeven), werden sommige investeerders toch al snel aangetrokken door de digitale valuta nadat deze snel explodeerde in mei 2011 en opnieuw in november 2013 in waarde steeg. Veel mensen kopen Bitcoin voor zijn investering en niet voor zijn vermogen om als ruilmiddel te fungeren. Het gebrek aan gegarandeerde waarde en digitale aard betekent echter dat het kopen en gebruiken van Bitcoin gepaard gaat met enkele inherente risico’s, net als elke andere valuta, aandelen of bijvoorbeeld goud of zilver.

De Securities and Exchange Commission (SEC), de Financial Industry Regulatory Authority (FINRA), het Consumer Financial Protection Bureau (CFPB) en andere hebben beleggers talloze waarschuwingen gegeven. Het concept van virtuele valuta is nog relatief nieuw en vergeleken met traditionele investeringen heeft Bitcoin geen lang of een betrouwbaar trackrecord om het te ondersteunen. Met zijn groeiende populariteit wordt Bitcoin elke dag minder experimenteel. Alle digitale valuta bevinden zich echter na tien jaar nog steeds in de ontwikkelingsfase. Dit is de meest risicovolle en meest winstgevende investering die je kunt doen zeggen sommige ervaren handelaren.

Gevaren van hackers en aanvallen

Een hacker kan zich richten op Bitcoin exchanges en toegang krijgen tot duizenden accounts en digitale portemonnees waar Bitcoins zijn opgeslagen. Een bijzonder beruchte hack vond plaats in 2010, toen Mt. Gox, een Bitcoin-exchange in Japan, werd gedwongen te sluiten nadat miljoenen dollars aan Bitcoin waren gestolen. Dit is vooral problematisch omdat alle Bitcoin transacties permanent en onveranderlijk zijn. Het is net als omgaan met contant geld: elke transactie die met Bitcoin is gedaan, kan alleen worden teruggedraaid als de persoon die het heeft ontvangen, het teruggeeft. Er is geen derde partij of betalingsverwerker zoals bij een bankpas of creditcard, dus er is geen bron van bescherming of verhaal als er iets misgaat.

Bitcoin heeft vanaf juni 2021 ongeveer 10.000 nodes en dat aantal blijft groeien, waardoor een grote hack vrij onwaarschijnlijk is. Maar als er een aanval plaatsvindt, zullen Bitcoin-mijnwerkers, die met hun computers deelnemen aan het Bitcoin-netwerk, waarschijnlijk overschakelen naar een nieuwe blockchain, wat betekent dat hackerpogingen om de aanval te laten plaatsvinden, onmiddellijk zinloos worden. Bitcoin tokensaldi worden bijgehouden met behulp van openbare en privé “sleutels”, dit zijn lange reeksen cijfers en letters die zijn verbonden via het wiskundige coderingsalgoritme dat wordt gebruikt om ze te genereren.


Weten hoe veilig handelen is bij Bitavo? Wij hebben hier alle maatregelen besproken die Bitvavo heeft genomen om een de veiligheid te waarborgen. Als u daarna bent overtuigd, kunt u zich aanmelden via onderstaande knop en hoeft u in de eerste week over de eerst €1000 geen handelskosten te betalen!


Fraude risico’s

Terwijl Bitcoin een privésleutel codering gebruikt om eigenaren te authenticeren en transacties vast te leggen, kunnen oplichters en hackers proberen nep Bitcoins te verkopen. In juli 2013 heeft de SEC bijvoorbeeld juridische stappen ondernomen tegen een exploitant van een Bitcoin gerelateerd piramidespel. Er zijn ook veel gedocumenteerde gevallen van Bitcoin prijsmanipulatie, een andere veel voorkomende vorm van fraude.

Zoals bij elke belegging kan de waarde van Bitcoin fluctueren. In feite heeft de waarde van valuta gedurende haar korte bestaan ​​enorme prijsveranderingen ondergaan. Afhankelijk van het kopen en verkopen op beurzen, is het ook erg gevoelig voor actuele gebeurtenissen.

Onenigheid in de crypto gemeenschap

In de jaren sinds de lancering van Bitcoin zijn er veel gevallen van onenigheid geweest tussen miners en ontwikkelaarsclubs die hebben geleid tot wijdverbreide verdeeldheid in de cryptogemeenschap. In sommige van deze gevallen hebben groepen Bitcoin gebruikers en miners zelf het protocol van het Bitcoin-netwerk gewijzigd. Dit proces wordt een “fork” genoemd en resulteert meestal in de creatie van een nieuw type Bitcoin met een nieuwe naam, zoals Bitcoin Cash. Deze fork kan een “hard fork” zijn waarbij een nieuwe valuta een transactiegeschiedenis deelt met Bitcoin tot een beslissende splitsing, waarna een nieuwe token wordt gegenereerd.

Voorbeelden van cryptocurrencies die zijn gecreëerd als gevolg van een hard fork zijn Bitcoin cash (gemaakt in augustus 2017), Bitcoin gold (gemaakt in oktober 2017) en Bitcoin SV (gemaakt in november 2017). Een “soft fork” is een protocolwijziging die nog steeds de oude regels van het systeem respecteert. Bitcoin softforks hebben bijvoorbeeld de totale blokgrootte vergroot.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *