Wat is Bitcoin minen precies?

In dit artikel leggen we je graag uit wat Bitcoin minen precies is en hoe het werkt.

Peer-to-peer technologie

Bitcoin is een van de eerste digitale valuta die peer-to-peer-technologie gebruikt om er directe betalingen mee mogelijk te maken. Onafhankelijke personen en bedrijven beheren en nemen deel aan het Bitcoin-netwerk, Bitcoin miners zijn verantwoordelijk voor het verwerken van transacties op de blockchain en worden ook gemotiveerd door beloningen (nieuwe Bitcoin-lanceringen) en vergoedingen. Transacties aan hen worden ook altijd betaald in Bitcoin.

Deze miners kunnen worden beschouwd als een gedecentraliseerde autoriteit die de geloofwaardigheid van het Bitcoin-netwerk vergroot. Nieuwe Bitcoins worden in een gestaag tempo aan miners gedistribueerd, maar nemen wel geleidelijk af. Er kunnen in totaal maar 21 miljoen Bitcoins worden gedolven. Vanaf juni 2021 zijn er meer dan 18 miljoen Bitcoins en kunnen er dus nog maar minder dan 3 miljoen Bitcoins worden gedolven.

Op deze manier gedragen Bitcoin en andere cryptocurrencies zich anders dan fiat-valuta’s; in het gecentraliseerde banksysteem wordt vaak extra geld vrijgegeven met een snelheid die overeenkomt met de groei van goederen; Dit systeem is bedoeld om prijsstabiliteit te handhaven. Een decentraal systeem, zoals Bitcoin, bepaalt vooraf de uitgiftesnelheid en volgt een algoritme. De centrale banken verruimen sinds 2008 hun geldhoeveelheid exponentieel, wat de waarde van de munt zelf flink doet afnemen. De dollar, de euro, de lira; Alles krijgt of heeft al een hoge inflatie, en dit wordt enkel maar erger. Bitcoin wist dit, en is juist opgezet om inflatie tegen te gaan.


Als u zich via ons aanmeldt, hoeft u in de eerste week over de eerst €1000 geen handelskosten te betalen!


Bitcoin mining

Bitcoin-mining is het proces van het bouwen en creëren, of liever het ontdekken, van de Bitcoin-valuta. In tegenstelling tot echt geld, dat wordt afgedrukt wanneer er iets meer nodig is, kunnen Bitcoins niet eenvoudig worden afgedrukt vanaf printers in officiële printers, maar moeten ze worden gedolven via wiskundige processen. Bitcoin houdt een grootboek bij met transacties uit het verleden, en mining is het proces waarbij nieuwe transacties aan dat grootboek worden toegevoegd.

Bitcoin mijnen is het proces waarbij nieuwe Bitcoins in omloop worden gebracht. Over het algemeen vereist mijnen het oplossen van een aantal wiskundig moeilijke puzzels om een ​​nieuw blok te ontdekken, dat vervolgens dan weer aan de blockchain wordt toegevoegd. Bitcoin-mining verzamelt en verifieert transactielogboeken op het netwerk. Miners worden beloond met Bitcoin, maar de beloning halveert bij elke 210.000 blokken. De blokbeloning was 50 nieuwe Bitcoins in 2009. Op 11 mei 2020 vond de derde halvering plaats, waardoor de beloning per gevonden blok werd teruggebracht tot 6,25 Bitcoin. Als de halvering passeert stijgt de Bitcoin prijs in waarde, totdat deze weer daalt richting de volgende halvering, daarna stijgt de prijs weer. Schaarste zorgt voor een stijging van koers, keer op keer wordt de munt meer waard. Als je dit doorberekend kom je uiteindelijk uit op 1 dollar is 1 Satoshi, oftewel het kleinste deel van de Bitcoin zal uiteindelijk net zo veel waard zijn als 1 dollar. De vraag is of de Bitcoin ooit zo’n hoge prijs haalt om dat te verwezenlijken.

Een verscheidenheid aan materialen kan worden gebruikt voor Bitcoin mijnen. Sommige bieden echter hogere beloningen dan andere. Bepaalde computerchips, bekend als toepassing specifieke geïntegreerde schakelingen (ASIC’s)  en meer geavanceerde verwerkingseenheden, zoals grafische verwerkingseenheden (GPU’s), kunnen meer beloningen opleveren. Deze complete mining processors staan ​​bekend als mining rigs. Eén Bitcoin is deelbaar door acht decimalen (100 delen per miljoen Bitcoin) en deze kleinere eenheid wordt de Satoshi genoemd. Indien nodig en als deelnemende miners akkoord gaan met de wijziging, kan Bitcoin worden opgedeeld in meer decimalen.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *