Wat is Bitcoin en de blockchain?

Iedereen heeft al wel eens iets gehoord of gelezen over Bitcoin, maar wat is het nu eigenlijk en wat kun je ermee? Wij gaan in dit stuk alles uit de doeken doen over Bitcoin, hopelijk in niet al te technische uiteenzettingen.

De oorsprong van de Bitcoin

Bitcoin is een digitale valuta die in januari 2009 is gemaakt. Het volgt de ideeën die zijn uiteengezet in het whitepaper van het mysterieuze pseudoniem Satoshi Nakamoto. De identiteit van de persoon (of personen, want dat weet tot op de dag van vandaag nog steeds niemand) die deze technologie heeft gemaakt, blijft nog steeds een groot mysterie. Bitcoin belooft lagere transactiekosten dan de traditionele online betalingsmechanismen en wordt, in tegenstelling tot door de overheid uitgegeven valuta’s zoals euro’s en dollars, gereguleerd door een gedecentraliseerde autoriteit.

Bitcoin is een cryptovaluta. Er zijn geen fysieke Bitcoins, alleen tegoeden die worden bijgehouden in een zogenaamd grootboek waar iedereen ook transparant toegang toe heeft. Alle Bitcoin transacties worden geverifieerd door veel rekenkracht. Bitcoins worden niet uitgegeven of bevestigd door banken of overheden en een individuele Bitcoin heeft geen enkele waarde als handelsartikel. Hoewel het in de meeste landen van de wereld geen wettig betaalmiddel is, is Bitcoin de afgelopen jaren wel erg populair geworden en heeft het geleid tot de lancering van duizenden andere cryptocurrencies, over het algemeen altcoins genoemd.

Bitcoin wordt vaak afgekort als “BTC”, en is ‘s werelds grootste cryptocurrency op basis van marktkapitalisatie. In tegenstelling tot de traditionele fiat-valuta’s, wordt Bitcoin gemaakt via mining. Distributie, transacties en opslag wordt geregeld met behulp van een gedecentraliseerd boekhoudsysteem dat bekend staat als de blockchain. Wil je meer te weten komen over Bitcoin minen? Dan kan je hier vinden.

De geschiedenis van Bitcoin

De geschiedenis van Bitcoin als waarde-opslag is vrij tumultueus geweest; het heeft tijdens zijn relatief korte bestaan ​​verschillende grote cycli van ups en downs doorgemaakt. Als de eerste virtuele valuta die enorme populariteit en succes behaalde, inspireerde Bitcoin na zijn geboorte ook een groot aantal andere cryptocurrencies. Het Bitcoin-systeem is een verzameling computers (ook bekend als “nodes” of “miners”) die Bitcoin-code uitvoeren en de blockchain opslaan. Metaforisch gezien kun je de blockchain zien als een verzameling blokken. Elk blok bevat een reeks transacties. Aangezien alle computers waarop de blockchain draait dezelfde lijst met blokken en transacties hebben, en het duidelijk is dat deze nieuwe blokken gevuld zijn met nieuwe Bitcoin transacties, kan niemand het systeem bedriegen. Iedereen, of ze nu een Bitcoin-“node” hebben of niet, kan deze transacties in realtime zien gebeuren.


Als u zich via ons aanmeldt, hoeft u in de eerste week over de eerst €1000 geen handelskosten te betalen!


Wie is Satoshi Nakamoto?

Niemand weet wie Bitcoin heeft uitgevonden, of in ieder geval niet overtuigend. Satoshi Nakamoto is de naam die is gekoppeld aan de persoon of de groep mensen die in 2008 het originele whitepaper over Bitcoin heeft gepubliceerd en heeft gewerkt aan de originele Bitcoin software die in 2009 is uitgebracht. In de jaren daarna hebben veel mensen zichzelf geïdentificeerd als de echte persoon achter het pseudoniem, maar zelfs tot nu toe blijft de echte identiteit (of identiteiten) verborgen achter de naam Satoshi.

Hoewel het verleidelijk is om te geloven dat Satoshi Nakamoto een eenzaam perfect genie is die Bitcoin ergens op een donker zolderkamertje heeft gemaakt, komen dergelijke innovaties nog steeds niet al te vaak voor. Alle grote wetenschappelijke ontdekkingen, hoe origineel ook, zijn vaak gebaseerd op bestaand onderzoek. Er waren meer voorlopers van Bitcoin: Adam Backs Hashcash, uitgevonden in 1997,  vervolgens Wei Dia’s Money, Nick Szabos Bi gold en Hal Finney’s bruikbare bewijs van werk. Het Bitcoin whitepaper zelf citeert ook Hashcash en money, evenals de verschillende andere werken die verschillende onderzoeksgebieden bestrijken. Geen wonder dat veel van de mensen achter de andere bovengenoemde projecten ook hebben gespeculeerd dat ze ook een rol hebben gespeeld bij het creëren van Bitcoin.  

Er zijn verschillende motivaties die de uitvinder van Bitcoin ertoe hebben gebracht te besluiten zijn identiteit geheim te houden. Een daarvan is privacy: Naarmate Bitcoin in populariteit groeit en een wereldwijd fenomeen wordt, zal Satoshi Nakamoto waarschijnlijk veel mediabelangstelling en overheidsaandacht krijgen.

Risico’s van Bitcoin

Bitcoin als betaalmiddel wordt wereldwijd uitgerold. Bitcoin kan worden geaccepteerd als betaalmiddel voor verkochte producten of verleende diensten. Fysieke winkels kunnen een bordje ‘Betaal hier met uw Bitcoin’ weergeven; Transacties kunnen worden verwerkt met behulp van hardware terminals of aangevraagde portemonnee adressen via QR-codes en touchscreen-apps. Een online bedrijf kan Bitcoin ook gemakkelijk accepteren door deze betalingsoptie toe te voegen aan hun andere online betalingsopties: creditcard, PayPal, enz. In juni 2021 werd El Salvador zelfs het eerste land dat Bitcoin officieel als wettig betaalmiddel aannam. Zo zie je dat Bitcoin vele verschillende toepassingen heeft, maar er kleven echter ook risico’s aan de nieuwe munt. Daar kun je hier meer over lezen.

Wat is blockchain?

Als u in het afgelopen decennium betrokken bent geweest bij bankieren, beleggen of cryptocurrency, heeft u misschien gehoord van de term ‘blockchain’, de grootboektechnologie achter het Bitcoin-netwerk. Blockchain is een specifiek type database. Het verschilt echter van een traditionele database in de manier waarop het informatie opslaat; Blockchains slaan gegevens op in blokken die vervolgens worden geketend. Wanneer nieuwe gegevens worden geïmporteerd, worden deze geïmporteerd in een nieuw blok.

Wanneer het blok vol gegevens is, wordt het gekoppeld aan het vorige blok, waarbij de gegevens in chronologische volgorde worden geketend. Verschillende soorten informatie kunnen op een blockchain worden opgeslagen, maar verreweg het meest gebruikt is als een grootboek van transacties. In het geval van Bitcoin wordt de blockchain decentraal gebruikt, dus er is niet één persoon of groep in controle, maar alle gebruikers behouden de controle. Wil je meer weten over de toepassingen van de blockchain in de huidige economie? Daar kan je hier meer over lezen.

Gedecentraliseerde blockchains zijn onveranderlijk, wat betekent dat ingevoerde gegevens niet kunnen worden gewijzigd. Voor Bitcoin betekent dit dat transacties permanent worden vastgelegd en voor iedereen zichtbaar zijn. Blockchain klinkt ingewikkeld en dat kan het ook zijn, maar het basisconcept is eigenlijk vrij eenvoudig. Blockchain is een soort database. Om blockchain te begrijpen, is het eerst nodig om te begrijpen wat een database werkelijk is. Een database is een verzameling informatie die elektronisch wordt opgeslagen in een computersysteem. Informatie of gegevens in een database zijn vaak gestructureerd in de vorm van tabellen, waardoor het makkelijker wordt om specifieke informatie te vinden en te filteren.

Wat is het verschil tussen iemand die een spreadsheet gebruikt om informatie op te slaan in plaats van een database? Spreadsheets zijn ontworpen voor één persoon of voor een groep mensen om een ​​beperkte hoeveelheid informatie op te slaan en te openen. Databases daarentegen zijn ontworpen om aanzienlijk grotere hoeveelheden informatie te bevatten die een willekeurig aantal gebruikers snel en gemakkelijk kan openen, filteren en manipuleren op hetzelfde moment.

Grote databases gekoppeld aan krachtige computers zorgen voor een schokgolf op computergebied.
Deze servers kunnen soms worden gebouwd met honderden of duizenden computers voor de rekenkracht en opslagcapaciteit die meerdere gebruikers nodig hebben om tegelijkertijd toegang te krijgen tot de database. Hoewel een spreadsheet of database toegankelijk is voor een onbeperkt aantal mensen, is het meestal eigendom van een bedrijf en wordt het beheerd door een aangewezen persoon die volledige controle heeft over de activiteiten en de gegevens die het bevat. Dus hoe verschilt blockchain van database?

De opslagstructuur van blockchain

Een belangrijk verschil tussen een typische database en een blockchain is hoe de gegevens zijn gestructureerd. Een blockchain die informatie verzamelt in groepen, ook wel blokken genoemd, die verzamelingen informatie bevatten. Blokken hebben een bepaalde opslagcapaciteit en zijn, wanneer ze zijn gevuld, gekoppeld aan het eerder gevulde blok, waardoor een gegevensketen wordt gevormd die bekend staat als de blockchain. Alle nieuwe informatie die op dit nieuw toegevoegde blok volgt, wordt gecompileerd tot een nieuw gevormd blok, dat vervolgens ook aan de keten wordt toegevoegd als deze wordt gevuld. Een database structureert zijn gegevens in arrays, terwijl een blockchain, zoals de naam al doet vermoeden, zijn gegevens structureert in aaneengeschakelde segmenten (blokken). Om deze reden zijn alle blockchains databases, maar niet alle databases zijn blockchains. Het systeem creëert ook inherent een onveranderlijke gegevenstijdslijn wanneer het op een hiërarchische manier wordt ingezet. Wanneer een blok is gevuld, wordt het met een steen geplaatst en maakt het deel uit van die tijdlijn. Elk blok in de keten krijgt een exact tijdstempel wanneer het aan de keten wordt toegevoegd.

Transparantie van blockchain

Vanwege het gedecentraliseerde karakter van de Bitcoin-blockchain, kunnen alle transacties naadloos worden bekeken door een individuele node te hebben of door een blockchain-verkenner te gebruiken waarmee iedereen live transacties direct kan bekijken. Elk knooppunt heeft ook zijn eigen kopie van de keten die wordt bijgewerkt wanneer nieuwe blokken worden toegevoegd. Dit betekent dat als je wilt, je Bitcoin overal kunt volgen. Er zijn bijvoorbeeld in het verleden uitwisselingen gehackt waarbij degenen die Bitcoins op die uitwisseling hadden alles verloren. Hoewel hackers volledig anoniem kunnen zijn, zijn de Bitcoins die ze hebben gedolven wel gemakkelijk te volgen, maar niet te herstellen. Zodra de hacker ze op een of andere beurs wilde verkopen, kreeg deze een melding en werden de accounts meteen geblokkeerd. Dus als de Bitcoin door oplichting is gestolen en wordt verplaatst of ergens wordt uitgegeven dan zal dit bekend zijn.

Is de blockchain veilig?

Blockchain-technologie is op verschillende manieren verantwoordelijk voor beveiligings- en vertrouwensproblemen. Ten eerste worden nieuwe blokken altijd lineair en in chronologische volgorde opgeslagen. Dit betekent dat ze altijd aan het “einde” van de blockchain worden toegevoegd. Als je naar de Bitcoin-blockchain kijkt, zie je dat elk blok een plaats op de ketting heeft die ‘hoogte’ wordt genoemd.

In 2021 heeft de blokhoogte tot nu toe 719.304 blokken bereikt. Zodra een blok aan het einde van de blockchain is toegevoegd, is het erg moeilijk om terug te gaan en de inhoud van het blok te wijzigen, tenzij een meerderheidsconsensus is bereikt. Elk blok bevat namelijk zijn eigen hash, evenals de hash van het vorige blok en de genoemde tijdstempel. Een hash-code wordt gegenereerd door een wiskundige functie die numerieke informatie omzet in een reeks cijfers en letters. Als deze informatie op enigerlei wijze wordt gewijzigd, is ook de hashcode gewijzigd.

Daarom is het belangrijk voor de veiligheid. Laten we zeggen dat een hacker met de blockchain wil spelen en Bitcoins van iedereen wil stelen. Als ze hun unieke exemplaar (hun blok) wijzigen, komt dat exemplaar niet langer overeen met ieders exemplaar. Wanneer mensen hun kopieën doorgeven, zullen ze zien dat de kopie opvalt en de illegale versie van het kanaal wordt verwijderd als illegaal.

Een 51% aanval op de blockchain

Om in zo’n hack te slagen, zou een hacker tegelijkertijd 51% van de kopieën van de hele blockchain moeten testen en aanpassen, zodat zijn nieuwe kopie de master-kopie en dus de afgesproken keten wordt. Een dergelijke aanval zou ook een enorme hoeveelheid geld en middelen vergen, omdat ze alle blokken opnieuw zouden moeten uitvoeren omdat ze verschillende tijdstempels en hash-codes zouden hebben. Vanwege de omvang van het Bitcoin-netwerk en de snelle groei ervan, zullen de kosten voor het bereiken van een dergelijke prestatie waarschijnlijk erg hoog zijn.

Het is niet alleen extreem duur, maar het kan ook niet succesvol zijn. Zoiets zou nooit onopgemerkt blijven, omdat leden van het netwerk zo’n drastische verstoring van de blockchain meteen zouden zien. Leden van het netwerk worden dan zonder compromis doorgestuurd naar de nieuwe versie van het kanaal. Hierdoor valt de gehackte versie van Bitcoin weg, waardoor de aanval uiteindelijk onbruikbaar wordt, aangezien de hacker een waardeloos bezit beheert. Hetzelfde zal gebeuren als hackers de nieuwe Bitcoin fork aanvallen. Het is zo gebouwd dat deelname aan het netwerk veel meer economisch gemotiveerd is dan het aan te vallen.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *