Cardano (ADA) kopen met iDeal bij Bitvavo

Cardano (ADA) is een decentraal open source platform dat gebruikt maakt van blockchain technologie. Het Cardano-netwerk is gericht op smart-contracts welke gebruikt kunnen worden voor decentrale applicaties (DApps). DApps hebben als voordeel ten opzichte van de huidige internetapplicaties dat ze privacy vriendelijker, betrouwbaarder en veiliger zijn. De coin behorende bij het Cardano platform is de ADA en deze kan worden gebruikt voor het verzenden en ontvangen van waardes binnen dit netwerk en op de bijbehorende DApps.

De cryptomunt Cardano

Het platform begon in 2015 met de ontwikkeling en werd in 2017 gelanceerd door Charles Hoskinson, mede-oprichter van Ethereum. Hoskinson verliet Ethereum na een geschil met een van zijn mede-oprichters, Vitalik Buterin; Hoskinson wilde risicokapitaal accepteren en een onderneming met winstoogmerk oprichten, terwijl Buterin het als een non-profitorganisatie wilde laten draaien. Na zijn vertrek was hij mede-oprichter van IOHK, een blockchain-engineeringbedrijf, wiens voornaamste activiteit de ontwikkeling van Cardano is, naast de Cardano Foundation en Emurgo.


Bespaar nu kosten bij Bitvavo! Als u zich via ons aanmeldt, hoeft u in de eerste week over de eerste €1000 geen handelskosten te betalen!


Technische aspecten van Cardano

Atypisch heeft Cardano geen whitepaper. In plaats daarvan gebruikt het ontwerpprincipes die bedoeld zijn om problemen op te lossen waar andere cryptocurrencies tegenaan lopen, zoals schaalbaarheid, interoperabiliteit en naleving van de regelgeving.

Cardano gebruikt een proof-of-stake-protocol genaamd Ouroboros; dit in tegenstelling tot Bitcoin en Ethereum, die gebruikmaken van proof-of-work-protocollen. Proof-of-stake-blockchains verbruiken aanzienlijk minder energie dan proof-of-work-ketens. In februari 2021 schatte Hoskinson dat het Cardano-netwerk jaarlijks 6 GWh verbruikte, minder dan 0,01% van de 110,53 TWh die door het Bitcoin-netwerk wordt gebruikt, zoals geschat door de Universiteit van Cambridge. Cardano bereikte in mei 2021 een marktkapitalisatie van $ 77 miljard en verstevigde zijn positie als de grootste proof-of-stake cryptocurrency.

Binnen het Cardano-platform bestaat ADA op de nederzettingslaag. Deze laag is vergelijkbaar met Bitcoin en houdt transacties bij. De tweede laag is de rekenlaag. Deze laag is ontworpen om vergelijkbaar te zijn met Ethereum, waardoor slimme contracten en applicaties op het platform kunnen draaien.

Cardano implementeerde op 12 september 2021 gedecentraliseerde financiële (DeFi) diensten, waaronder een upgrade om slimme contracten mogelijk te maken en de mogelijkheid om gedecentraliseerde applicaties (DApps) te bouwen. Ook inbegrepen is Plutus, een Turing-complete slimme contract-taal geschreven in Haskell, en een gespecialiseerde slimme contract-taal, Marlowe, ontworpen voor niet-programmeurs in de financiële sector. Cardano’s slimme contracttalen stellen ontwikkelaars in staat om end-to-end tests op hun programma uit te voeren zonder de geïntegreerde ontwikkelomgeving te verlaten of hun code te implementeren.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *