Onderzoek naar Bitcoin bezit in Nederland, België en Duitsland

De aard van de crypto-currency market maakt het moeilijk om precies te weten hoeveel mensen deelnemen aan de digitale economie, welke activa ze bezitten, of waarom ze digitale activa zijn gaan gebruiken. Zo zijn alle crypto-wallets anoniem, en kunnen mensen crypto’s opslaan op verschillende online en offline wallets.

Onderzoek naar crypto

Om erachter te komen hoeveel mensen in Nederland, Belgie en Duitsland crypto bezitten heeft het bedrijf Markteffect een marktonderzoek gedaan voor Bitvavo. Voor dit marktonderzoek heeft Markeffect in elk van de drie eerder genoemde landen duizend personen ondervraagd over de acceptatie van digitale activa (crypto’s). Door dit blog heen bedoelen we met digitale activa Bitcoins, Ethereum of elke andere Altcoin. Hoeveel mensen bezitten of denken erover om digitale activa te bezitten?

Hoeveel mensen bezitten of denken erover om digitale activa te bezitten?

Misschien wel de heilige graal van vragen over de acceptatie van digitale activa, de onderzoekers wilden gewoon weten hoeveel mensen momenteel digitale activa bezitten of erover denken te investeren in digitale activa.

Ongeveer 16% van de ondervraagde Duitsers gaf aan dat ze digitale activa bezitten of erover denken te investeren, vergeleken met 12% in Nederland en België. In absolute cijfers schatten we dat iets meer dan 13 miljoen Duitsers digitale activa bezitten of overwegen, evenals 2 miljoen Nederlanders en 1,4 miljoen Belgen. Heel indrukwekkend.

Welk crypto currency is het populairst?

Het is niet verwonderlijk dat Bitcoin het meest aangehouden digitale bezit is in alle drie de landen. Naar schatting 6% van de Duitsers en Belgen bezit Bitcoin, vergeleken met 4% van de Nederlanders. Dit betekent dat 4 miljoen Duitsers Bitcoin bezitten, terwijl 600.000 Nederlanders en een half miljoen Belgen op dezelfde manier HODLen.

Toen respondenten werd gevraagd om spontaan een digitaal actief te noemen, kon 64% van de respondenten met Bitcoin op de proppen komen. Ethereum en Dogecoin lopen ver achter met respectievelijk 9% en 8%. Hoewel Bitcoin mainstream populariteit heeft bereikt, is Ethereum, dat in crypto gemeenschappen net zo algemeen bekend staat als Bitcoin, er nog niet helemaal.

Waarom investeren mensen (of niet) in digitale activa?

Natuurlijk waren we ook geïnteresseerd om te begrijpen wat mensen naar en weg van digitale activa dreef. 39% van de Nederlanders, 37% van de Belgen en 28% van de Duitsers noemde een gebrek aan kennis als de belangrijkste belemmering om te investeren in digitale activa. Zorgen over risico’s kwamen binnen op #2 voor Nederlanders en Belgen, en #3 voor Duitsers.

De belangrijkste aanjager van de acceptatie van digitale activa in alle drie de landen is – nogmaals, niet verrassend – het verwachte rendement op de investering. Verwachte rendementen zijn de belangrijkste reden waarom mensen in het algemeen investeren, dus hoewel historische rendementen van digitale activa aanlokkelijk zijn, is dit geen uniek fenomeen.

Hoeveel mensen hadden Bitcoin, maar nu niet meer?

Mensen die ooit in Bitcoin hebben geïnvesteerd, maar hun Bitcoin inmiddels hebben verkocht en op het tijdstip van het onderzoek niet in het bezit waren van Bitcoin. In Duitsland bezat 20% van de huidige niet-houders Bitcoin. Dit cijfer is relatief hoog, vergeleken met 11% in België en 8% in Nederland.

De keerzijde van deze medaille zijn mensen die nooit in Bitcoin hebben geïnvesteerd, maar toegeven dat ze in de verleiding komen. Nogmaals, Duitsland leidt met 23% van de niet-Bitcoin-houders die een investering overwegen, gevolgd door respectievelijk 18% en 17% van de Nederlandse en Belgische niet-houders.

Tot slot, hoeveel mensen zijn het erover eens dat Bitcoin moet worden verboden?

Af en toe stelt een prominente politicus of econoom voor om Bitcoin om de een of andere reden te verbieden. We waren geïnteresseerd om te weten hoe dit sentiment resoneert met het grote publiek in alle drie de landen.

In Duitsland was 74% van de respondenten het er niet mee eens dat Bitcoin moet worden verboden. In Nederland en België is 71% tegen een Bitcoin-verbod.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *